LUONTOKUVIA

Tuomo Koskinen

30.10.2005  Rappula

Kesällä olikin jo juttua talitiaisen ja kirjosiepon välisestä kampailusta pihapöntön herruudesta. Kirjosieppo voitti kamppailun ja ohessa tulos. Epäily osui oikeaan. Kirjosieppo rakensi pesänsä suoraan talitiaisen poikasten päälle:( 

Oheisessa kuvassa oikealla alhaalla talitiaisen pesä, jossa kolme  kuollutta poikasta. Pesä on rakennettu sammalista ja vuorattu jollakin villamaisella aineella. Mukavan oloinen pesä.

Vasemmalla ylhäällä kirjosiepon pesä, jossa yksi rikkinäinen munankuori. Pesä oli rakennettu männyn kuorista ja heinästä.

Pesänrakennus taidossa talitiainen on selvästi parempi. Ainakin rakennusmateriaalit ovat huomattavasti pehmoisempia :)

sivun alkuun

24.10.2005 Halikonlahti

Yksinäinen harmaahaikara kierteli lahtea auringon laskiessa.

sivun alkuun

12.10.2005 Halikonlahti

Iso naakka parvi ajoi kanahaukan pakosalle.

sivun alkuun

01.10.2005 Hamarijärvi

Pirteä hippiäis parvi lenteli ympärilläni. Päästävät lähelle, mutta ovat vaikeita kuvattavia, koska ovat liikkeellä koko ajan.

sivun alkuun

26.09.2005  Rappula

Upea verenpunainen auringonlasku.

sivun alkuun

18.09.2005 Hamarinjärvi

Tuulinen ja synkkä aamu. Ensimmäinen merikotka kuvani :) Tosin kotka lenteli tosi kaukana, joten lopullinen tunnistus tapahtui vasta kotona.

sivun alkuun

16.09.2005 Rappula

Täysikuu kohosi suurena metsän reunan yläpuolelle.


10.09.2005 Latokartanonkoski Perniö

Kaunis ja tyyni aamu.

Harmaahaikara

käpytikka

sivun alkuun

28.08.2005 Halikonlahti

Liro

Mustaviklo

Suokukko


06 - 07.08.2005 Vuohijärvi ja Olhavanlampi

Lauhahiipijä ja lanttuperhonen (ylempi)

Lanttuperhonen

Orvokkihopeatäplä

Tummasyyskorento

Isohangokas

Olhavanlammen kaakkureilla on jylhä asuinympäristö. Aamun hiljaisuudessa kaakurin huuto kaikuu hienosti kallioseinämistä.

Sinisorsa poikue

sivun alkuun

29.07.2005 Halikonlahti

Taivaanvuohi

Pikkulepinkäinen

Ruokokerttunen

Ruokokerttunen

sivun alkuun

20.07.2005 Halikonlahti

Peltokorven Hannun innoittamana lähdin harmaahaikara jahtiin. Kello soi puoli kuudelta aamulla. Kuvauskoppikin oli tyhjä, joten ei kun passiin. Kaksi tuntia oli kulunut ja vain yksi haikara, ja sekin kaukana kaislikon reunassa. Olin jo aikeissa luovuttaa, kun kopin takaa alkoi kuulua rapinaa. Ovi aukeni, pää työntyi sisään ja sanoi, että saako tulla kuvaamaan. Minä siihen, että kyllä tänne mahtuu. Jatkoimme siis tähystämistä kaksistaan. Puolen tunnin kuluttua alkoi tapahtua. Yhteensä viisi haikaraa saapui paikalle. Kopin lähelle ne eivät heti uskaltautuneet. Kesti tovin ennen kuin ensimäinen rohkea lähestyi koppia. Muutaman kuvan saimme, ennen kuin lähti karkuun. Kovin ovat arkoja nämä haikarat. Seuraavan tunnin aikana haikarat lähestyivät koppia yksitellen, kunnes viimeinenkin oli lentänyt pois. Muistikortit "pullottivat" kuvia, joten oli sopiva aika lähteä kotiin aamupalalle.

sivun alkuun

20.06.2005 Rappula

Tämä pariskunta teki tylyn tempun pihapöntön talitiaisperheelle. Viikon vanhat talitiaisen poikaset saivat karmean lopun, kun kirjosieppo hääti niiden emot ja rakensi oman pesänsä niiden päälle. Raaka teko, näin ihmisen näkökulmasta ajatellen.

Kirjosieppo uros

Naaras

sivun alkuun

11.06.2005 Halikonlahti

Tyyni ja puolipilvinen aamu. Lintujen kuvajainen heijastui kivasti veden pinnasta. Kojusta kuvatessa tahtoo tuo rajaus tulla liian helposti tiukaksi. Linnut kun tulevat liian lähelle :)

Naurulokki

Nokikana

 Lapasorsa uros

Laulujoutsenet

 Sinisorsa emo poikasineen

Telkkä emo ja poikanen

 Punasotka uros

sivun alkuun

28.05.2005 Halikonlahti ja Vaskio

Vaihteeksi kaunis aurinkoinen aamu.

Keltavästäräkki

Ruokokerttunen

 Tukkasotka uros

Tukkasotka naaras

Naurulokki piti tarkasti silmällä poikasensa seikkailuja.

Naurulokki ja poikanen

Vaskiolla haarapääskyt rakensivat pesää räystään alle. Maasta kerättiin multaa rakennusaineeksi. Haarapääskyn lentotaito on kyllä uskomaton!

sivun alkuun

25.05.2005 Rappula

Talitiaisen poikaset ovat noin viikon ikäisiä. Emoilla riittää töitä poikasten ruokkimisessa. Pöntöstä kuuluu kova piipitys aina, kun emo saapuu.

sivun alkuun

07.05.2005 Hamarijärvi

Aamun hiljaisuudessa kajahtava kurjen huuto säväyttää aina. Suolla ollut pariskunta huomasi laskeutuvat kurjet ja ne kajauttivat ilmoille yhteishuudon. Huudon kuullessaan laskeutumassa olleet kurjet kaarsivat takaisin metsän ylle, puiden latvoja hipoen, suoraan ylitseni. Siinä ne pääni päällä keräsivät muutaman kierroksen korkeutta kadoten puiden latvojen taakse.

sivun alkuun

05.05.2005 Halikonlahti

Ensimmäinen piilokojukuvaus kertani. Kuvattavaa oli mukavasti. Ei tullut aika pitkäksi. Oli kalatiirapariskunta, lapasorsapariskunta, pikkulokkeja ja piisami.

Kalatiirauros on varsinainen harrasmies, kuten seuraavista kuvista voi nähdä. Pitää perheen ruuassa ja antaa rouvan syödä ensin. Minulle oli yllätys, että kalatiira voi elää jopa 30 vuotiaaksi !

Lapasorsat siivilöivät vedestä syötävää leveällä nokallaan.

Naaras

Uros

Pikkulokki on nimensä mukaisesti pienin lokkimme. Se on pääasiassa hyönteissyöjä. Taitavana lentäjänä se nappaa ruokansa suoraan lennosta.

Aikuinen pikkulokki

Noin vuoden ikäinen pikkulokki

Piisami etsiskeli rannalla syötävää. Muutama osmankäämi löytyikin syötäväksi.

sivun alkuun

30.04.205 Halikonlahti ja Varesvuori

Pilvinen aamu Halikonlahdella. Västäräkki ja Silkkiuikku pariskunta tulivat sopivan kuvausetäisyyden päähän, kunhan vain malttoi olla hiljaa paikallaan. Rusakot ruokailivat Varesvuoren juurella.

Tyttö västäräkki

Poika västäräkki

Silkkiuikku pariskunta

Rusakot

sivun alkuun

26.04.2005 Halikonlahti

Kyhmyjoutsen on komea ja iso lintu. Näin keväällä, uroksella on kova homma tuon reviirin puollustamisessa. Pitää lennellä ympäri lahtea karkottamassa mahdolliset reviirin valtaajat. Alla olevassa kuvasarjassa kohteena on kuvaaja. Lähtö tapahtui keskeltä lahtea ja jarrutus tapahtui viimehetkellä juuri ennen rantaa. Lopuksi vielä tiukka katse tunkeilijaan.

Lähtökiihdytys

Liito

Jarrutus

Katse

sivun alkuun

17.04.2005 Rappula ja Vaskio

Kevään ensimmäiset kukkaset, perhoset ja sienet.

Sinivuokko

Sinivuokon mutaatio?

Kevätpiippo

Korvasieni

Sitruunaperhonen leskenlehdellä

Nokkosperhonen

Neitoperhonen

sivun alkuun

© Tuomo Koskinen